Pages

Jumat, 18 Januari 2013

Resep Coklat Buatan Tangan



COKLAT OREO



Bahan-Bahan :

300 gm coklat susu kompaun
1 bungkus biskut oreo
Edible Imej secukupnya. 

Coklat susu kompoun di racik halus
Cairan coklat susu kompaun.e
Jika sudah mencair, air angkat, lap dasar bekas supaya tidak ada air yg menetes.
Masukkan coklat dalam piping bag


Mula-mula sediakan cetakan seperti di sebelah.
Pastikan cetakan ini di bersihkan dan pastikan juga kering.

Masukan coklat yang telah di cairkan dalam cetakan 1/3 saja.







Kemudia ketuk-ketukkan cetakan tadi supaya semua gelembung udara keluar

Selepas itu, susunkan biskut oreo.









Tekan-tekan sedikit biskut oreo supaya dia masuk ke dasar  sedikit.

Kemudian semprotkan semula baki coklat tadi hingga penuh.








Ketuk-ketuk lagi cetakan untuk meratakan permukaan &mengeluarkan gelembung udara. Jika ada yang tak rata nanti ratakan tekan-tekan sedikit. Dinginkan di kulkas hingga mengeras.
Setelah keras keluarkan dari cetakan.




Jika ada coklat lebih, potong dengan pisau yang halus dan tajam matanya


Sediakan Edible Imej yang kita suka.
Sapukan sedikit coklat di belakangnya.

Kemudian lekatkan pada permukaan coklat kita tadi.

Siap  dikemaskan.






Gimana? Gampang kan guys? Pas banget buat door gift untuk birthday party. ^_^

2 komentar:

  1. wahh kreatif sekali yang membuatnya , terimakasih resep dan cara membuatnya ..

    BalasHapus
  2. Mba mau tanya itu beli cetakannya di mana yaa

    BalasHapus

Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Wikipedia

Hasil penelusuran

Ada kesalahan di dalam gadget ini

SPARKLING BLOGS

Photobucket

Tombol Share

Blog Archive

Total Tayangan Laman

Follow this blog with Bloglovin

Follow on Bloglovin
Diberdayakan oleh Blogger.

Video Bar

Loading...

Translate

WELCOME TO MY BLOG

Popular Posts

Social Icons

Followers

Featured Posts

 

Designed by: Compartidísimo
Images by: DeliciousScraps©